Dodaj do sernika z makiem i zapomnij o suchym cieście. Znika, zanim zdąży ostygnąć

Dodano:
Seromakowiec z bananami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Z tym dodatkiem sernik makowy wychodzi kremowy i pyszny jak mało który. Przygotujesz go do pieczenia w 20 minut. Bez oddzielnego mieszania mas, szykowania spodu ani oblewania, a smakuje jak marzenie.

Przed Świętami cenimy sobie łatwe i szybkie ciasta – i taki właśnie jest ten seromakowiec. Idealnie wilgotna, aksamitna konsystencja z chrupiącymi ziarenkami to połączenie, które daje przyjemność przy każdym kęsie.

Jak zrobić seromakowiec z bananami?

By wypiek był kremowy i gładki, przyrządzam masę serową z dobrze zmielonego tłustego twarogu z dodatkiem śmietanki. Dorzucam zblendowany miąższ bananów, który wzbogaca jej smak i sprawia, że jest bardziej wilgotna i aksamitna. Jak przystało na sernik, nie może zabraknąć w nim rodzynek.

Maku do seromakowca nie namaczam, nie gotuję ani nie mielę. Zamiast tego zalewam kilka razy wrzątkiem i osączam. Napęczniałe ziarenka gotują się w cieście podczas pieczenia, a przy jedzeniu przyjemnie kontrastują z maślaną strukturą masy twarogowej.

Na to ciasto najlepiej pasuje forma o wymiarach 35 na 25 cm albo tortownica o średnicy 33 centymetrów. Ponieważ nie jest napowietrzone przez ubijanie jajek, ryzyko jego opadnięcia jest praktycznie zerowe. Mimo to najlepiej zostawić deser w piekarniku na 20-60 minut po wyłączeniu grzania i uchyleniu drzwiczek.

Przepis: Seromakowiec z bananami

Połączenie klasycznego sernika z makiem to idealny dodatek do świątecznej kawy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
352 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 100 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 4 jajka
  • 3 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru (1 i 1/2 opakowania)
  • 100 g drobnych jasnych rodzynek
  • 60 g suchego maku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dodatkówZalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut. Sparz mak 2-3 razy wrzątkiem, a następnie odsącz dobrze na sicie.
  2. Mieszanie masyZmiel twaróg 2-3 razy w maszynce do mięsa. Zblenduj banany z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj do twarogu wraz z roztrzepanymi jajkami i budyniem w proszku, po czym wymieszaj na gładką masę i połącz ze śmietaną.
  3. Pieczenie sernikaNastaw piekarnik na 170 stopni. Wysmaruj dno oraz boki formy masłem i obsyp mąką. Podziel masę serową na dwie części – 2/3 wymieszaj z rodzynkami i wyłóż dno formy, a resztę połącz z makiem i wyłóż na wierzch. Wyrównaj i piecz 65-75 minut, aż sernik się przyrumieni.

Sernik makowy z bananami – wskazówki

Wypiek wychodzi najlepiej, gdy składniki masy serowej są ogrzane do temperatury pokojowej. Jeśli chodzi o banany, powinny być dojrzałe, a nawet bardzo miękkie i z ciemnymi kropkami na skórce. Dodatek cytryny do miksowania pomaga zachować jasny kolor ich miąższu.

Jeśli ktoś lubi mniej słodki sernik makowy, może zmniejszyć ilość cukru w masie do około 70 gramów. Gdy natomiast ma być jasny, jeszcze bardziej delikatny i bez ryzyka pęknięć, warto upiec go w kąpieli wodnej. Formę trzeba wstawić do większej brytfanki i wypełnić wodą, by sięgała połowy wysokości. Ciasto piecze się w 150-160 stopniach przez 90-110 minut, aż będzie ścięte na brzegach. Środek może lekko pływać, ale utwardzi się przy chłodzeniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...